ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ

И ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВИ ТЕХНОЛОГИИ  

"АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ"
Днес е 01.12.2022
Часът е 17:38:41

Състезание за най-добър млад хотелиер, готвач, сервитьор и хлебар-сладкар

На 18 декември 2019 г., в ПГТХВТ „Алеко Константинов“ се проведе училищен кръг на състезанията по професиите в следните категории: Най-добър млад сервитьор, готвач, хлебар-сладкар и хотелиер.

В категорията Най-добър млад сервитьор, взеха участие 9 ученици от X, XI и XII клас. Първи кръг започна със застилане на масите. За определено време участниците трябваше да подготвят нужния инвентар за работа в търговска зала. По време на даденото задание се следеше за сръчността при носенето и сервирането на чинии, прибори и чаши, за начините на сгъване на салфетки и използването на сервитьорската щипка, както и съчетаването на ястията с подходящите напитки. Всички участници демонстрираха умения и качества на професионално ниво. Първите трима се класираха за участие във втори кръг на състезанието и демонстрираха умения по декантиране на стари вина. Конкурса, с най-много събрани точки, спечели Едже Мустафова – ученичка от XIа клас.

В категорията Най-добър млад готвач участваха 14 ученици, също от X, XI и XII клас. Те получиха продуктите за всяка една рецепта, с която се състезаваха. Всеки имаше определено работно място и нямаше състезател, който да не завърши своето ястие. Преподавателите следяха хигиената на работното място, външен вид на ястието и вкусови качества. На първо място се класира Стефан Станчев от XIIб клас, който изработи изделието „Филе от лаврак, пълнено с крема сирене и доматена салца“.

За приза Най-добър млад хлебар-сладкар се състезаваха 8 ученици от XI и XII клас. Те изработиха коледни питки, коледни торти и сладки. Победител в тази категория стана Сияна Славова, ученичка от от XIIа клас.

В категорията Най-добър млад хотелиер взеха участие 9 ученици от X, XI и XII клас. Състезанието се проведе в два кръга. В I кръг състезателите представиха презентации, които показват иновации в туризма, туристически дестинации в България и чужбина, както и места за настаняване. По време на II кръг кръг, участниците решаваха казусни задачи, изразяващи ситуации в хотелиерството. Чрез своите бързи и адекватни решения те успяха да се справят като професионалисти. След успешното представяне на състезателите, журито класира на първо място Янислав Петров от XIIа клас.

Всички участници получиха грамоти за участие, а класиралите се на първите три места – и предметни награди. Г-н Ямболиев връчи наградите на победителите в категорията Най-добър млад готвач. Г-жа Елка Станчева награди първенците в останалите категории, а г-н Симеонов класиралите се на второ и трето място.

Победителите от всяка категория получават нелеката задача да представят училището на регионалния кръг на състезанието.

Тази година гости на състезанието бяха учители и ученици от ПГТЛП гр. Попово и от училища, работещи по Проект „Подкрепа за успех“ – ОУ с. Светлен, ОУ с. Голямо ново, III ОУ – Търговище. Те с удоволствие се включиха и участваха като партньори в категорията Най-добър млад сервитьор – при сервиране и отсервиране и декантиране. При дегустирането на ястията се затрудниха да направят класация кое е най-добро, но отправиха искрени пожелания към учениците от ПГТХВТ да се представят винаги така – заслужаващи първо място.

Коледарска група – учениците от Клуб по интереси Всички заедно, поздрави всички гости и участници с традиционни коледни песни, наричания и благословии, като представи народния обичай Коледуване. Най-малкият коледар сурвака ръководството и всички гости.


СНИМКИ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО - ИЗЛОЖБА