ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ

И ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВИ ТЕХНОЛОГИИ  

"АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ"
Днес е 01.12.2022
Часът е 18:44:26

Розово „ НЕ” на училищния тормоз

С поредица от изяви учениците от ПГТХВТ „ Алеко Константинов”, Търговище отбелязаха на 27.02. 2019г. Световния ден за борба с училищния тормоз, по- известен като Ден на розовата фланелка. Доброволците от клуб „ Под лупа” призоваха всички ученици и учители да се включат в инициативата като облекат розови дрехи.

Младежите подготвиха и разпространиха в класовете информационни материали за историята на този ден. Припомниха, че поводът възниква от инициативата на двама канадски ученици, които се обявяват в защита на свой съученик, който бил тормозен в училище, затова че е облечен с розово поло. В отговор двамата инициатори купуват 50 розови тениски и ги раздават на учениците, за да изразят с обличането им неприемането на училищния тормоз.

Доброволците разясняваха и какви са проявите на училищното насилие; припомняха, че то е и в обидите и подигравките; че в съвременния свят се пренася и в социалните мрежи, което го прави почти постоянно. Затова младите активисти акцентираха върху необходимостта във всяка една ситуация да се стремим да избягваме насилието и да показваме несъгласие с него.

На всички желаещи да се включат в училищната кампания бяха закачени стикери – розови фланелки, символизиращи посланието на този ден, отбелязван от все повече ученици по цял свят. Кампанията завърши в училищния двор, където учениците оформиха общо училищно сърце, оцветено с розови балони, чрез което доброволците призоваха срещу насилието в училище да противопоставим обичта, близостта и приятелството.

Милена Драгнева Ръководител на клуб „ Под лупа