ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ

И ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВИ ТЕХНОЛОГИИ  

"АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ"
Днес е 01.12.2022
Часът е 18:58:51

141 години от Освобождението на България

В истински празник се превърна традиционното тържество, с което учениците от ПГТХВТ „ Алеко Константинов” отбелязаха годишнината от Освобождението на България.

Програмата, в която взеха участие ученици от 8-ми до 12-ти клас, бе открита с песента „ Йовано, Йованке”. След аплодисментите за изпълнението на Асен Василев от 9в клас под звуците на марш бяха внесени знамената и с „ Мила родино” издигнахме националния флаг. За първи път пред публика се изявиха близначките Нина и Нора Христови от 8б клас , които изпълниха акапелно песента „ Я кажи ми, облаче ли бяло”. Водещите на тържеството Памела Богданова от 9б клас, Сияна Йорданова от 11а клас и Йордан Деницов от 12в клас представиха пред съученици и учители кратка поетична програма, припомняща мъченичеството на народа ни в условията на робство; възхваляваща величието на подвига и саможертвата на хилядите, загинали в името на свободата. Посланието, което отправиха рецитаторите, бе да помним и тачим онези, на които дължим правото днес да се наричаме свободни и достойни българи.

Емоционалната атмосфера на тържеството създадоха изпълненията на обичани от всички песни- „ Жив е той, жив е”, изпята от Памела Богданова от 9б клас, и „ Моя страна, моя България”, изпълнена от Арзу Якубова от 12б клас, които бяха бурно аплодирани. В края на програмата Памела изпълни народната песен „ Песен Румяна думаше”, в ритъма на която ученици и учители люшнаха право българско хоро. Празникът продължи с още хора, в които се включиха много ученици, учители и служители в ПГТХВТ.

Милена Драгнева Старши учител- Български език и литература

Вижте снимки от мероприятието