ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ

И ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВИ ТЕХНОЛОГИИ  

"АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ"
Днес е 01.12.2022
Часът е 18:38:32

Специална награда и златен медал за ученици журналисти от ПГТХВТ „ Алеко Константинов”

Златен медал за Ростислава Ангелова и Специална награда за вестник „ 6+” завоюваха учениците от ПГТХВТ „ Алеко Константинов”, гр. Търговище. След едно първо и две втори места през годините за пореден път училищният вестник „ 6+” бе сред призьорите на Националния конкурс за ученическа журналистика „ Григор Попов”. На официалната церемония по награждаването, проведена на 29. 03. 2019г. в залата на Филхармонията в гр. Разград, екипът на младите журналисти бе отличен със Специалната награда на РУО- Разград, един от организаторите на конкурса. Наградата получи ръководителят на редакционния екип на училищното издание г-жа Милена Драгнева, която благодари на журито и на организаторите за високото признание, даващо удовлетворение и мотивиращо учениците да продължат да бъдат посланици между света и съучениците си, като информират, въздействат, възпитават и провокират гражданско самосъзнание и активност.

С първо място и златен медал в журналистическия конкурс бе удостоена Ростислава Александрова Ангелова от 10б клас в категорията „ Интервю” за интервюто си с актрисата Йоанна Буковска „ Йоанна Буковска: Ако си роден без крила, не им пречи да израснат“. Материалът на Ростислава представя вълшебството на театъра, което потапя в различни светове и позволява да се докоснеш до душевността на личности, превърнали се в пример за подражание със своята всеотдайност и позитивизъм.

В седмото издание на Националния конкурс „ Григор Попов” бяха оценени 280 журналистически материала, изготвени от 164 участници и 39 колектива. Участниците са от 20 области и 30 населени места. В раздел „ Публицистика” материалите бяха оценявани от журналистите Иван Джебаров, Галина Маринова и Димитър Петров, а в раздел „ Радиожурналистика” журито бе в състав: Валентина Колева, Марина Бенова и Дамян Христов. Организатори на конкурса са МОН, Национален дворец на децата, РУО- Разград, Община Разград, Център за ученическо техническо и научно творчество- Разград. Гости на официалното награждаване, открито с поетичния спектакъл „ Дълбок поклон, отец Паисий”, бяха д-р Валентин Василев- кмет на Община Разград, Красимира Кирчева-началник отдел „Образование“ в Община Разград, Ивелина Николова от РУО – Разград, Юлиян Данаилов –управител на ОИЦ – Разград, Божидарка Златарева – краевед, родственици на Григор Попов, членовете на журито, участници и техните ръководители, представители на културни и образователни институции и др.

Успехът на младите ни журналисти в Седмия национален конкурс е гордост за ПГТХВТ „ Алеко Константинов” и признание за това, че училището ни подготвя както отлични специалисти в професиите, така и личности, стремящи се към знания, изяви, развитие и себедоказване в различни области.

Милена Драгнева, ръководител на ученическия екип

Вижте снимки от награждаването