ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ТУРИЗЪМ

И ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВИ ТЕХНОЛОГИИ  

"АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ"
Днес е 27.05.2022
Часът е 08:21:24

Национално състезание по професиите 2022година


В периода от 13 до 15 април 2022 г. в КК „Златни пясъци“, хотел „Интернационал“, се проведе Националното състезание по професии в категориите „Най-добър млад аниматор“, „Най-добър млад барман“ и „Най-добър млад хотелиер“.

Организатор на събитието е Министерството на образованието и науката – дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” и отдел „Професионално образование и обучение”. Домакин на събитието, което се състоя в хотел „International hotel casino & tower suites“, к.к. Златни пясъци, беше ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна

Партньори на състезанието са: Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Асоциацията на аниматорите в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Състезаваха се ученици от професионалните гимназии и паралелките в СУ от ХІ и ХІІ клас, обучаващи се по професии от професионалните направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” и „Пътувания, туризъм и свободно време”.

В категорията „Най-добър млад аниматор” взеха участие 14 отбора. В категорията „Най-добър млад хотелиер” участие взеха 26 ученици от цялата страна. Представител в тази категория беше Цветелина Русева от 11. Б клас, с ръководител инж. Татяна Христова . Жури в тази категория бяха г-жа Димитрина Иванова -мениджър хотели „Боряна“ , г-жа Николета Христова -мениджър „Графит хотели „ и г-жа Ива Пенева – мениджър Фронт офис хотел „Интернационал“. Надпреварата се състоеше от два етапа. В първия етап участниците трябваше да презентират вида хотел, да посрещнат гост на рецепция, да го настанят и да му предложат допълнителни услуги, съобразно изтегления вариант за вида на хотела (СПА, уелнес хотел, бизнес хотел и др.) След това трябваше да презентират хотела на английски език , да приключат сметката на госта и да освободят стаята. Във втората част решаваха казус, свързан с оплакване на гост на хотела. Нашата ученичката беше малко притеснена, но убедителна с отговорите си. Тя впечатли журито със своите знания получи поощрителна награда и предложение за работа в хотел „ Боряна“.

За поредна година учениците от ПГТХВТ“ Алеко Константинов гр. Търговище, мерят сили, знания и умения със своите връстници от цяла България и се представят достойно, като печелят сърцата на публиката и получават оферти за работа в елитни хотели.


Малко снимки от представянето ни: